20. September 2024

Rahvusvaheline töövarjutamine Belgias

Augusti lõpus, 26.-28.08.2024, viibisid Belgias õpirändes Tallinna Majanduskoolist Mart Diener, Anna Lavei, Anneli Pikkmets, Triin Prees ja Rene Reinola. Üheskoos külastati Genti Ülikooli kolledžit HoGent

Õpirände eesmärgiks oli õppida HoGent HELA (HOGENT Education Learning Academy) spetsiaalselt õppejõude toetavalt meeskonnalt nende parimaid praktikaid. Sooviti teada saada, kuidas HOGENTi HELA (video- ja haridusinnovatsiooni) stuudio meeskond viib läbi e-õppe salvestusi ning milliseid tehnilisi lahendusi ja meetodeid nad selleks kasutavad. 

HoGentis võttis meid vastu Bruno Bevernaegie oma tiimiga ning Liesbeth Gevaert. Bruno on HELA multimeedia tiimi juht ning Liesbeth Gevaert HELA pedagoogilise osakonna juhtivtöötaja. HELA tiimi kuuluvad IT ja Tehnoloogia osakond, Multimeedia osakond, haridusalased teadusuuringud ning samuti pedagoogiline abi.

Visiidi esimesel päeval tutvustas HELA studio personal spetsiaalselt loodud stuudiot, mis on varustatud kaasaegseima tehnoloogiaga, et tagada kõrge kvaliteediga õppevideote tootmine. Videostuudiosse on loodud mitu erinevat stuudio varianti, olemas on nutitahvel, valge tahvel, rohetaust, valgustahvel, lisaks intervjueerimise erinevad lahendused. Lisaks tutvusime ka Podcast stuudio ja õpetajatele loodud isesalvestamise nurgaga, kus vaid paari nupuvajutusega on õpetajatel võimalik salvestada e-tund. 

HoGent HELA filmistuudio on võtnud lähenemise, et kui õpetajad pöörduvad nende poole e-õppematerjalide ideede ja salvestuse soovidega, siis need ka võimaluste piires täidetakse. Nii on nad stuudioruumi ümberkorraldanud näiteks lisamööbliga, käinud filmimas nii tänavatel kui ka ettevõtetes jne.

Saime teada, kuidas nende e-õppe meeskond teeb koostööd õppejõududega, et tagada õppeainete sisu efektiivne ja professionaalne edastamine videosalvestiste kaudu. Oluline osa nende protsessist oli ka põhjalik ettevalmistustöö enne salvestusi. Õppejõududele oli tagatud ka tehniline tugi, et nad tunneksid end kaamera ees enesekindlalt.

Õpirände teisel päeval tutvusime HoGenti jätkusuutlikkuse meeskonnaga ja HELA haridusinnovatsiooni tiimiga. Kolmandal päeval oli meil võimalus kohtuda õppejõududega, et kuulda nende kogemusi HELA tiimiga koostööst ning saada nippe, kuidas kaasata  õpetajad erinevate videoõppematerjalide loomisesse.

Alates kevadest 2024 on Tallinna Majanduskoolis arenenud idee analoogse stuudio väljaehitamise osas, et oleks nii tehniliselt kui metodoloogiliselt võimalik õpetajaid toetada e-õppematerjalide loomisel ja e-õppe rakendamisel. 

Õpiränne andis laiema pildi stuudio tehnilisest varustusest, ruumi akustikast ning võõrustajate ja õppejõudude kogemustest stuudiote töö planeerimisel ja kasutamisel. Saadud teadmiste baasil on võimalik Tallinna Majanduskooli  uus stuudio ehitada ja kasutusse võtta vigu vältides, otstarbekalt  ja parimaid praktikaid ellu rakendades.

Saime palju häid ideid ja praktilisi nõuandeid, kuidas võiksime Tallinna Majanduskoolis kaasaegsel ja professionaalsel moel e-õppe salvestusi toota ning pakkuda õppijatele veelgi kvaliteetsemat digitaalset õpikogemust.