17. Märts 2023

Toimus Eesti Kutsehariduse Edendamise Ühingu kevadseminar „Kutseharidus on tuleviku tegija!“

15.-16. märtsil toimus Pühajärvel Eesti Kutsehariduse Edendamise Ühingu (EKEÜ) kevadseminar „Kutseharidus on tuleviku tegija!“.

Seminaril arutleti Eesti kutsehariduse maine ja brändi, kutsehariduse väärtuspakkumise ja sellest tõukuvate sõnumite kommunikatsiooni üle, et kutsehariduse olemust ja edulugusid paremini huvigruppidele teadvustada. Jutuks oli ka kutsehariduse juhtimine. Kuivõrd kutsehariduse juhtide seas on lähiaastatel ette näha mitmeid verevahetusi ja teatepulga üleandmisi uutele juhtidele, on võtmetähtsusega asuda juba aegsasti tegelema kutsehariduse juhtide ja õppejuhtide järelkasvuga. Oluline on ka avada kutsehariduse juhtimise spetsiifilised juhtimisväljakutsed, mis tulenevad kutsekoolide toime- ja majandamismudelist. Seminar oli üles ehitatud osalejaid kaasavalt ning kõikidel oli võimalik oma seisukohti avaldada. Erinevate arutelude käigus tõdeti, et Eesti kutseharidus on Eestist väljaspool oluliselt kõrgemalt hinnatud kui siseriiklikult ning nii püüti koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi ning HARNO-ga leida viise, kuidas jõupingutusi ühildades kutseharidus Eestis populariseerida. Seminaril tutvustati ka EKEÜ juhatuse ja AKKADIAN-i sõnumiagentuuri koostöös välja töötatud kutsehariduse sõnumit “Oskused annavad vabaduse.”

Seminari käigus anti haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele üle ühingu poolt “Kutsehariduse sõbra” tiitel. Tegemist on EKEÜ liikmete ettepaneku alusel kord aastas üle antava tunnustusega Eesti kutsehariduse heaks silmapaistvalt panustanud persoonile. Sedapuhku pälvis tunnustuse Tõnis Lukas, tänu kellele rakendus lõpuks kauaoodatud kutsekoolide tulemusrahastamine ja vaadati üle pikalt muutumatuna püsinud kutsekoolide rahastusmudel. 

Seminari esimese päeva sisustamisse panustas ka talendinõustamisagentuur FONTES, tuues osalejate ette oma kutsehariduse kogemustest kõnelema kolm põnevat persooni: Rahandusministeeriumi kantsler Merike Saks, varavalitsemisettevõtte EfTEN Capital tegevjuht Viljar Arakas ning SA Tartu 2024 juht Kuldar Leis.

16. märtsil toimus kevadseminari raames ka EKEÜ üldkoosolek, kus tehti kokkuvõtteid nii 2022. aasta tulemustest kui vaadati tagasi ühingu viimase kolme aasta olulisematele tegevustele. Muuhulgas oli jagatud rõõm nentida, et kutsehariduse edendajate arv on jõudsalt kasvanud ja nii on ühingul täna liikmeid juba 133!

Üldkoosolekul valiti ühingule uus juhatus ning toimus teatepulga üleandmine senistelt tegijatelt uutele.

EKEÜ juhatuse uueks esinaiseks valiti Tallinna Majanduskooli direktor Triin Laasi-Õige ja aseesimeheks Rakvere Ametikooli direktor Kuno Rooba.

Liikmeteks Tartu Kunstikooli direktor Kadi Kreis, Tartu Rakendusliku Kolledži õppedirektor Liivi Raudsepp, Luua Metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu, Kuressaare Ametikooli teabejuht Taavi Tuisk, Valgamaa Kutseõppekeskuse direktor Margus Ojaots, Kehtna Kutsehariduskeskuse direktor Karmen Selter, Viljandi Kutseõppekeskuse IT-juht Ott Kukk.

Fotol vasakult: Liivi Raudsepp, Margus Ojaots, Haana Zuba-Reinsalu, Ott Kukk, Triin Laasi-Õige, Kuno Rooba, Karmen Selter, Taavi Tuisk, Kadi Kreis.